Vegetariskt

Hur nyttiga är vegetariska quorn och sojaprodukter?


vegetariskt

Jag har under hösten blivit medveten om hur dåligt det ser ut inom djurindustrin: speciellt för mjölkkor, grisar och inte minst kycklingar och höns. Därför har jag nu försökt utesluta så många animaliska produkter som möjligt och övergå till vegetariska alternativ. Jag har känt mig lite trött emellanåt eftersom jag tror att jag fått i mig för lite järn. Jag fick tips om att äta mat som bladspenat och aprikoser vilket jag har ätit i veckan och jag har även köpt blutsaft, och jag känner mig nu piggare. Jag satte mig idag och började läsa på om de vegetariska sojaprodukter och quorn, eftersom jag har börjat byta ut många av de animaliska produkterna med detta och har börjat fundera över hur bra de är för hälsan egentligen. Nedan är lite information jag hittat som jag ska läsa på mer om, eftersom jag blev lite orolig när jag läste det.

Jag läste på bloggen Tinas Mat detta om sojaprodukter:

”soja  är  dåligt för oss som har dålig sköldkörtelfunktion…. Det är nämligen så att så lite som 30 g av valfri sojaprodukt i raffinerad form påverkar vår sköldkörtel negativt….En annan anledning att undvika sojaprodukter är att de innehåller fyto-östrogener, som är ett slags växt-östrogen. Det innebär att när man dricker sojamjölk eller äter tofu så får man i sig en variant av östrogen som finns i växter men som är väldigt likt kroppens eget östrogen och den kan få kroppen att tro att det är östrogen …. Det innebär att sojaprodukter är dåliga att inta om man exempelvis vill bli gravid, och det är inte heller bra att ge till små barn. ”

Detta fick mig att tänka till lite eftersom jag har anlag för problem med sköldkörteln. Jag tror heller inte att det är bra för hälsan att äta för ensidigt och att övergå för hastigt till en annan kost.

sidan Hälsa verkade de vara mer positiva till sojaprodukter men där lästa jag däremot detta:

”Soja innehåller ämnen som fytinsyra och trypsininhibitorer som hämmar upptaget av kalcium, järn, zink och magnesium, samt protein i tarmen. ”

Ja, jag ska fortsätta läsa på mer om de vegetariska och veganska alternativen som finns och jag återkommer här på bloggen om detta! Ha det så bra så länge! Kram Karro

Läs även om diet med raspberry ketone

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *