Hälsa: Stress

Hälsa: Mindre Stress

stress

I dagens samhälle är det lätt att bli stressad. På många arbetsplatser, speciellt inom omsorgsområdet som sjukhus, äldrevård och socialtjänsten hör jag dagligen historier om extrema nedskärningar och människor som är i stor risk att bränna ut sig. Jag har själv erfarenhet av att ha befunnit mig i många stressiga omgivningar och jag har här samlat ihop några av de bästa tipsen för mindre stress:

10 tips för mindre stress och bättre hälsa

Balans

Försök hitta en balans mellan familj, arbete och fritid. Skilj på arbete och fritid. Tänk på att stress kommer inte alltid från arbetsplatsen.

Realistiska mål

Lär känna dina begränsningar och sätt ribban på rimlig nivå. Du behöver inte vara duktig på allt och du behöver framförallt inte jämföra dig med andra. Säg nej när det behövs, sätt hälsan först.

Egen tid

Se till att du får tid för eftertanke och återhämtning, utveckling och glädje. Planera inte fullt varje dag, ha tid över för oförutsedda händelser. Se till att du har egen tid att ta hand om dig.

Gör ngt du tycker om så mkt så att du får ett ”flow” och stänger ute omvärlden. Du glömmer småsaker du stört dig på och det kan hjälpa dig att sedan i lugn o ro tänka objektivt och friare. Stress kan lätt orsaka tunnelseende och är på sikt en fara för hälsan.

Prioritera

Vad är viktigt och vad är mindre viktigt? Vad kan du överlåta till andra? Välj bort sådant du inte kan påverka och sådant som inte är ditt ansvar. Välj det som ger dig glädje.

Analysera ditt stressmönster

Lär känna dig själv.  Vilka situationer skapar stress och hur reagerar du? Kan du göra något annorlunda nästa gång?

Slösa inte energi

Reta inte upp dig på småsaker.

Lätta på trycket

Tala om vad du tycker och känner. Det är bättre att säga ifrån tidigt vid lämpligt tillfälle än att du bär irritation och ilska inom dig.

Motionera

Rör på dig minst en halvtimme per dag för bättre hälsa och mindre stress. Det ger mer ork och bättre kondition. Regelbundenheten är viktig, så försök hitta enkla sätt att röra dig på.

Ät bra

Ät en varierad kost och framförallt frukost, lunch och middag på någotsånär regelbundna tider. Variationen är viktig för tillskottet av alla vitaminer och proteiner. Ät t.ex. inte samma frukost varje dag, variation ger också ett skönt avbrott.

Återhämtning

Lär dig snabbavslappning när du känner att du har gått upp i varv i onödan. Se till att du får ordenligt med sömn: Kroppen behöver ca. 7 timmar. Den djupa sömnen är viktig för kroppens återhämtning och återuppbyggnad. Ta pauser under dagen. Fikapauser är en viktigt social aktivitet och ger samtidigt avkoppling. Ha roligt! Lyckotips hittar du här.

Här kommer en bra, snabb avslappningsövning som du kan göra när som helst: På väg till jobbet på bussen tex: Andningen är mkt viktig vid avslappningsövningar. Börja med att ta ett djupt andetag-andas sakta och djupt in genom näsan och låt magen fyllas med luft. Sänk axlarna.  Håll en liten stund och andas sen sakta ut all luft genom munnen. Vänta lite innan nästa andetag-det här i den här pausen som du är som mest avslappnad!– Upprepa efter behov men minst 10 gånger, sakta, sakta. Är man ovan vid att göra avslappningsövningar så känner man kanske inte så mkt skillnad första gången du gör en övning, men om du gör på rätt sätt så börjar du få in det efter några gånger. Medan du gör övningen kan du också känna efter i kroppen hur det känns-hur känner du dig innan och efter övningen? Om man har problem med stress och tycker det är svårt/inte tar sig tid till stresshantering på egen hand kan jag absolut rekommendera att gå till en duktig stresscoach.Läs mer här om olika behandlingsmetoder för att motverka stress.

Hoppas du fick något bra stress tips, och tänk på att din hälsa är viktig!

4 reaktioner till “Hälsa: Stress”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *