I form

I form efter förlossning

 

i form

Kom i form efter förlossningen.

Jag har blivit moster till en liten pojke! Väkommen till världen lillen! Till min syster och alla andra nyblivna mammor kommer här tips för att komma i form!

Kom i form:

Under graviditeten har din kropp lagrat fett för amning men amningen kräver också extra mat. Många kvinnor går ner i vikt när de ammar. Om du har några extra kilon och vill komma i form ska du ändå vänta med att banta tills amningen är över. Om du bantar frigörs organiska miljögifter som lagrats i fettväven i din kropp och dessa är inte bra för din bebis.

Du får sätta igång med träningen runt minst 6 veckor efter förlossningen om du fött vaginalt och efter 8 veckor om du fött med kejsarsnitt. Tänk på att träningen absolut  inte ska göra ont och försök skilja på träningsvärk och smärta, var noga med att lyssna på din kropp.

När du gjort din efterkontroll och fått reda på att allt är som det ska med kroppen, kan du börja med vilken sorts träning som helst för att komma i form. Träningsformer som använder stora muskelgrupper (gång, simning, cykling eller jogging) och höjer pulsen är särskilt effektiva. Ta det lugnt i början om du inte är van vid att träna och öka takten  gradvis. Om du börjar för tidigt och för hårt, kan avslaget öka eller bli rosa – ett tecken på att du tagit i för mycket.

Väg dig enbart en gång i veckan och sikta på långsam, stadig viktnedgång. Ungefär ett halvt kilo i veckan är en säker ambitionsnivå.

Ge dig själv beröm för att ha nått lagom stora mål, som att träna tre gånger i veckan.

Se till att äta ett bra mellanmål mellan de ordinarie måltiderna om du tränar mycket. Före ett träningspass (cirka 1-2 timmar före) bör man ha laddat med ett ordentligt mellanmål (eller huvudmål), samt fylla på med vätska.

Direkt efter träningen rekommenderas att man tar ett litet återhämtningsmål, gärna direkt i omklädningsrummet.

Att tänka på när du vill komma i form

Vardagsstress, för lite mat, överdriven träning och att man slarvar med sömnen är fyra olika faktorer som verkar ha ungefär samma negativa inverkan på träningsresultaten och hälsan.

Det är under återhämtningen som alla muskler växer och då din träning ger dig alla positiva hälsoeffekter.

Många hoppar över sin träning för att istället koppla av framför TV’n. Men då kan du förena nytta med nöje och ta fram en träningsmaskin och träna framför ditt favoritprogram! Hoppas du fick lite hjälp på vägen i form/Karro

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *