Banta efter personlighet

Banta på det sätt som passar Dig

Jag läste idag en artikel i Svenska dagbladet att en amerikansk forskare har kommit fram till att bantningsmetoder bör anpassas efter personligheten.

banta

Enligt forskningsresultatet från amerikanska hjärnforskaren Daniel Amen fungerar bantning bäst för människor som vet vilken personlighetstyp de är och därmed kan välja diet, kosttillskott och motionsplan som passar de bäst. Daniel Amen hävdar också att ämnesomsättningen har mycket mindre att göra med fetma än vad forskare tidigare har hävdat.

Banta efter din personlighetstyp:

Impulsiv personlighet- har svårt att sätta gränser

Du har svårt att motstå hela kakan trots att den inte är speciellt god och du äter det du gillar bäst utan att tänka så mycket på hur nyttigt det är.

Hjärnundersökningen visar minskad aktivitet i området av hjärnan som styr planering, organisation och förmågan att lära av misstag, kallad PFC. PFC fungerar som hjärnans bromsar, som ska stoppa oss från att fatta dåliga beslut. När PFC fungerar hjälper det dig att säga nej till att hamburgare och annat onyttigt. När området inte fungerar besväras du av dåligt omdöme, impulsivitet och har svårt att fokusera. Alkohol sänker aktiviteten i PFC.

Undvik: Kolhydratsrik diet fungerar ej vid bantning. Allt som ökar serotonin-nivåerna (som kolhydrater gör) lugnar  hjärnan och göra impulsiva personligheter värre genom att ytterligare sänka impulskontroll. Undvik också eller dra ner på alkohol, koffein, socker och stress, som bryter ned dopaminnivåerna.

Välj istället: Banta med proteinrik kost, där kolhydratsnivåerna hålls låga (ät morötter men inte morotskaka). Ät mycket: kyckling, kalkon, keso, ägg, havre och yoghurt. Grönt te sägs öka hjärnans aktivitet och öka fokus. Träna gärna yoga.

Tvångsmässig personlighet- riskerar att bli hetsätare

Utmärkande för denna personlighet är att man kan fastna i tankar på mat och ofta känner en tvångsmässig längtan efter att äta.

Undersökningar i hjärnan visa att hetsätare i allmänhet har för mycket aktivitet i främre delen av hjärnan, speciellt ACG. Det är det området som tillåter oss att flytta vår uppmärksamhet och anpassa oss till olika förändringar. Vid för mycket aktivitet i denna del av hjärnan tenderar vi att fastna i negativa tankar och beteenden.

Undvik: Proteinrik kost när du vill banta. Dessa tenderar att hjälpa människor att fokusera, men de kan leda in hetsätare på saker som gör dem upprörda, arga och aggressiva.Undvik att äta på kvällen.

Välj istället: Dieter som innehåller få kolhydrater eftersom kolhydrater höjer serotoninnivåerna. Ät gärna bananer, rödbetor, brunt ris, keso, makrill, lax osv vilket hjälper din bantning och är bra för hjärnan.

Känslomässig – tröstar sig med mat

Har du en känslomässig personlighet kämpar du troligen med känslor av ensamhet, depression och låg självkänsla. Det svåra för dessa personer vid bantning är att stå emot dessa känslor och den tröst som mat ger.

Hjärnundersökningen visar att denna typ har en ökad aktivitet i de djupa limbiska delar av hjärnan. Detta kan öka negativa tankar och sänka självkänslan. Dessa personer  har minskad PFC-aktivitet, vilket förklarar dåliga val av livsmedel.

Undvik: Hög proteinhalt och kolhydratrik diet.

Välj: Medelhavsdieten (fet fisk, färsk frukt och grönsaker), Zone (en blandning av hälsosamma fetter, proteiner och kolhydrater). Ät mycket omega 3 fettsyror. Sov mycket. Umgås med nära och kära. Testa gärna D-vitaminnivån.

Obs: Att hitta motivation till träning kan vara svårt för dessa personer, särskilt på vintern, men studier visar att träning är effektivare än antidepressiva medel för att förbättra hjärnans aktivitet.

Orolig personlighetstyp

Du väljer mat när känslor av ångest dyker upp.   Du kan känna dig obekväm i din kropp och plågas av känslor av panik, rädsla och självtvivel.

Hjärnundersökningen visar ökad aktivitet i de basala ganglierna-området i hjärnan, som sätter ångestnivåer och integrerar tankar, känslor och rörelser.

Studier visar att mycket raffinerade kolhydrater aktiverar de basala ganglierna i hjärnan på samma sätt som kokain gör.

Undvik: Att banta med lågkaloridieter, då hunger ökar känslan av oro. Undvik koffein och alkohol vilket förvärrar stress.

Välj: The Zone eller makrobiotiska bantningskurer som kombinerar fullkorn och grönsaker. Testa yoga eller tai chi. Vitamin B6, magnesium och citronmellis kan minska ångest.
Hoppas du fick lite tips på hur du bäst kan banta efter din personlighet och lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *