Hälsa:Tips allergi!

Hälsa: Skydda dig mot allergi!

allergi

Hälsa: Nu är björkpollen här och årets säsong väntas blir hård, speciellt för oss björkpollenallergiker, här får du tips på hur du skyddar dig mot pollen! Igår kände jag av de första ordentliga besvären av pollen: man blir trött, får huvudvärk, snuvig och allmänt irriterad både psykiskt och fysiskt. Men det finns många saker du kan göra för att underlätta besvären:

Allmänna tips allergi:

– Välj rätt medicin och ta medicinen på rätt sätt: Allergitabletter som Loratadin finns receptfritt, liksom nässpray rhinocort och ögondroppar lecrolyn. Kan du få medicin utskrivet så är Aerius tabletter och andra nässprayer lite bättre. Det är viktigt att du tar nässpray på rätt sätt: När du ska spray på vänstra sidan så använder du höger hand och tvärtom, o håller för andra sidan av näsan med handen. Spraya inte för långt in i näsan och andas inte in för hårt efteråt för då kan du bli irriterad i utrymmet bakom näsan och den fungerar inte lika bra.

Nässprayen Blox på apoteket kan du använda i förebyggande syfte för att pollen inte ska fastna i näsan lika lätt. De har många bra tips och produkter på apoteket så rådgör med dem!

– Var beredd på att du blir extra trött av pollenbesvär och av medicinen. Vila ut lite extra och stäng in dig hemma de dagar du har extra besvär.

-Duscha håret på kvällen för att skölja ur pollen som fastnat under dagen och ha fönstren stängda under dagen, vädra på morgonen. Vädra inte sängkläder och torka inte tvätt utomhus.Byt kläder när du varit utomhus.

-Ta inte ta in blommor och ris som ger besvär. Undvik närkontakt med pälsdjur som har varit ute eftersom de ofta har mycket pollen i pälsen. Undvik rökiga miljöer då rök kan spä på den allergiska reaktionen.

-Var utomhus på morgonen medan daggen fortfarande binder pollen.

-Att vistas i saltgrotta är bra för allergi och har även andra positiva effekter för hälsan.

– När man har allergiska besvär så tror jag det är extra viktigt att du tänker på din hälsa och får i dig vitaminer, zink och annat nyttigt som avocado, lax som bygger upp immunförsvaret mot allergenerna.

Information allergi:

Allergi är en obalans i immunsystemet som gör att du reagerar mot sådant som normalt inte skadar din kropp. Bakterier, virus och svampar ska bekämpas. Av någon anledning lär sig kroppen att uppfatta naturliga och ofarliga ämnen som fiender. Allergin är resultatet av att kroppen bildar ett försvar mot dessa ämnen. Vid den allergiska reaktionen frisätts ämnen som orsakar allergiska besvär som exempelvis nysningar, ögonbesvär, snuva och nästäppa.

En underbehandlad allergisk snuva kan påverka din koncentrationsförmåga och tillika din inlärnings- och arbetsförmåga, och kan ge problem med bihåleinflammation och öka risken för att utveckla astma.

Här kan du se hur pollensäsongen ser ut under året. Här kan du se dagens pollenprognos från Naturhistoriska riksmuseet.

Länkar pollen allergi:

Allergi hemma, Sovrum inspiration och allergi

1 reaktion till “Hälsa:Tips allergi!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *