Hälsa: Allergi

Hälsa: Allergi hemma

hälsa allergi

Allergi är inte roligt. Man blir trött, snuvig, kan få ont i huvudet och det kliar i ögonen. Vad många inte tänker på är att det finns mycket hemma som kan skada din hälsa och göra dig allergisk. Inför årets pollensäsong kan det vara värt att tänka lite extra på att skapa en allergi fri zon hemma.

Förebygg allergi hemma:

– Se till att ha bra ventilation och renad luft. När luften byts ut ofta försvinner också många allergiframkallande partiklar med den. Varning för öppna ventiler som drar in pollen. Det allra bästa för din hälsa är ett ventilationssystem som renar luften innan den kommer in. Men om man inte har råd eller möjlighet att installera det är en luftrenare ett bra alternativ. Det är också viktigt att huset man bor i är fritt från fukt- och mögelskador. Allergikers hälsa är överlag bättre om det inte är så fuktigt inomhus.

-Ha ett lättstädat hem och se till att du har dina saker i skåp där det inte dammar.

– Undvik dammsamlande ytor.

– Ha släta textilier som går att tvätta i 60 grader.För den som är känslig mot just kvalster finns det kvalsterskydd att sätta på madrassen, i ett material som andas och samtidigt stänger in kvalstren i madrassen. Läs mer om kvalsterallergi på allergi.nu.

– Ha rätt växter inomhus. Undvik blommor med ståndare som pollinerar.

– Dammsug ofta med en dammsugare med ett bra filter. Våttorka gärna i sovrummet.

Tips speciellt för pollen allergi

-Duscha håret på kvällen för att skölja ur pollen som fastnat under dagen och ha fönstren stängda under dagen, vädra på morgonen. Vädra inte sängkläder och torka inte tvätt utomhus.Byt kläder när du varit utomhus.

-Ta inte ta in blommor och ris som ger besvär. Undvik närkontakt med pälsdjur som har varit ute eftersom de ofta har mycket pollen i pälsen. Undvik rökiga miljöer då rök kan spä på den allergiska reaktionen.

-Var utomhus på morgonen medan daggen fortfarande binder pollen.

-Att vistas i saltgrotta är bra för allergi och har även andra positiva effekter för hälsan.

– När man har allergiska besvär så tror jag det är extra viktigt att du tänker på din hälsa och får i dig vitaminer, zink och annat nyttigt som avocado, lax som bygger upp immunförsvaret mot allergenerna.

Länktips allergi

Läs mer om hur du skyddar dig hemma mot allergi. Läs om kvalsterallergi och andra tips.

Ta hand om dig och hoppas du fick några tips som hjälper mot allergin!

 

2 reaktioner till “Hälsa: Allergi”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *