LCHF

LCHF leder till hjärt- och kärlsjukdomar

lchf

LCHF står för Low Carb High Fat, alltså mat med lite kolhydrater och mycket fett. Fettet skall helst vara naturligt mättat fett som finns i till exempel smör, grädde, fet fisk eller kött.Principen bakom LCHF är att man undviker att äta kolhydrater som bröd, ris, pasta och potatis och istället äter protein och fett. Fettet ska helst vara naturligt animaliskt fett – det finns bland annat i kött, fisk och äkta smör, alternativt kan kokosfett, rapsolja eller olivolja användas. Man ska undvika alla typer av lightprodukter och allt som är sötat.

Att leva på en diet som består av den här typen av ensidig kost som LCHF innebär kan dock ge dig allvarliga konsekvenser för hälsan.

LCHF och hjärt- och kärlsjukdom

Enligt två forskningsrapporter, från 2011, kan  fettdieten LCHF vara farlig för hjärtat hos annars friska personer. Dessutom visar forskningen att koncentrationsförmågan sjönk – likväl som humöret hos de som hållit dieten. Studien från Oxford University utfördes under fem dagar. Även risken för män att drabbas av typ 2-diabetes ökar enligt den amerikanska studien från Harvard School of Public Health.

Forskare runt om i världen är eniga om att mättat fett ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Man ska byta till fleromättade fetter, menar Irene Mattisson, nutritionist och avdelningschef på risk- och nyttovärderingsavdelningen på Livsmedelsverket.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/livsmedelsverket-lchf-fara-for-folkhalsan/

En lågkolhydratkost som LCHF med hög andel animaliska livsmedel uppvisar ett samband med förtida död. Detta enligt en ny studie som publicerats i Journal of American Heart Association. Forskarna analyserade kost hos 4 098 kvinnor och män som hade drabbats av hjärtinfarkt. Man fann att som följde en lågkolhydratkost med hög andel animaliska livsmedel (LCHF) hade 33 procent ökad risk för förtida död och 51 procent ökad risk att dö av hjärtinfarkt jämfört med dem som åt mindre animaliska produkter.

http://www.lakareforframtiden.se/nya-ron/lagkolhydratkost-okar-risk-for-fortida-dod-hos-hjartsjuka/

LCHF ur en etisk aspekt

När det gäller en kost baserad på animaliska livsmedel bör man även ha i åtanke att det åsamkar djuren ett stort lidande. http://www.djurensratt.se/vara-fragor/djur-i-livsmedelsindustrin/kor-kalvar-tjurar

Vi behöver också äta mindre kött för att jordens resurser ska räcka till att producera mat åt alla. Det gäller alla köttslag. Källa: Jordbruksverket, se länk nedan.

LCHF ur en miljöaspekt

Vi i västvärlden behöver äta mindre kött för att utsläppen av växthusgaser från livsmedelsproduktionen ska minska. I synnerhet nötkött bidrar med stora utsläpp av växthusgaser.

http://www.jordbruksverket.se/download/18.5df17f1c13c13e5bc4f800039403/En+hållbar+köttkonsumtion.pdf

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *