Ångest

Hälsa: Ångest

ångest

Ångest känner vi alla till och har erfarenhet av mer eller mindre. Det kan till exempel vara om någon nära släkting dör, vid en olycka eller en skilsmässa. Det kan också handla om mer vardagsnära saker, som ångest inför ett föredrag eller en anställningsintervju. Även om det är jobbigt finns det en omedelbar orsak till varför du inte mår bra. Ångest kan  också finnas utan att det finns något som det uppenbart beror på.

Ångest är en del av det vanliga livet, men det kan även vara ett sjukligt fenomen. Det är svårt att sätta gränsen mellan vanlig eller sjuklig ångest. Känslor av oro, spänning, ängslan, skräck och panik kan flyta samman.

Ångest: Alarmsystem

ångest

Ångest och rädsla är en del av ett livsviktigt alarmsystem som finns hos alla människor. Systemet behövs för att du ska reagera vid hot eller fara. Då aktiveras flera försvarsreaktioner och beredskapen i kroppen höjs. Musklerna spänns, hjärtat börjar slå snabbare och adrenalin släpps ut i blodet.

Alarmreaktionen styrs av det autonoma nervsystemet, den del av nervsystemet som inte går att kontrollera med viljan. Vid ångest klingar alarmreaktionen efterhand av. Vid en del ångestsjukdomar är alarmsystemet överkänsligt och sätts igång utan att det finns ett hot eller en fara. Den här överkänsligheten kan behandlas med särskilda psykologiska metoder och/eller medicinering.

Tips: Hantera ångest!

-Skaffa dig kunskap om hur ångest fungerar. Ångesten varierar beroende på våra olika biologiska och psykologiska förutsättningar.
-Respektera och reflektera över dina känslor. Det kan vara svårt att erkänna starka känslor för sig själv. Känn efter och reflektera över varifrån din ångest kommer ifrån? Vilka tanker dyker upp? Det är inte alltid så lätt att upptäcka källan till ångesten. Med avslappning och meditaion- mindfulness, blir det lättare.
– Tala om din ångest och försök sätta ord på dina känslor. Det är bra att berätta om ångesten för någon som du har förtroende för, till exempel en nära anhörig eller vän. Du ska inte dölja din ångest och absolut inte skämmas över den.
-Undvik negativ stress. Det kan vara påfrestningar i en relation, ensamhet eller arbetet. Ökad stress kan ge mer ångest. Får du ner stressnivån kan även ångesten minska. Det är viktigt att du inte håller dig borta från vardagliga aktiviteter som att arbeta, handla och träna, även om det kan ta emot. Risken är att du annars isolerar dig och får allt svårare ångest när du försöker återgå till normala vanor.
– Sov ordentligt. Det är viktigt med sömn. Man får ofta sämre sömn av ångest, men om du lyckas sova ordentligt minskar den ofta. Du kan eventuellt ta hjälp av receptfria rogivande tabletter från apoteket. Om du följer råden nedan ang träning och avslappning så hjälper det dig att sova.
-Öva dig på att slappna av. Genom att träna avslappning kan du lära dig att bättre kontrollera ångesten och dämpa kroppsliga tecken som muskelspänning och huvudvärk. På apoteket kan du köpa CD-skivor med avslappningsövningar. Avslappning kan vara svårt i början, speciellt om man känner stark ångest och knappt kan sitta ner en sekund utan att känna hur ångest växer sig starkare. Då kan ”aktiv meditation” vara ett bra alternativ i början: gör ngt som gör dig avslappnad: ta en promenad och öva gå-meditation, hålla på med växter, keramik, måla osv.
-Rör på dig. Promenera eller hitta ett annat sätt att aktivera dig, gärna tillsammans med en god vän. Det gör att ångesten lättar.
-Undvik alkohol. Många använder alkohol, det kan ge tillfällig lindring. Men ångesten kommer tillbaka, ofta värre än tidigare.

-Dra ner på koffein och nikotin. Mycket kaffe och cigaretter (eller andra former av nikotin) kan i sig ge ångestsymtom och sömnsvårigheter.

-Ta hand om dig!!

avslappning

Länkar om stress och ångest:

Stresstips, Mindre stress, Diskussion ångest på Malou

Sköt om dig och hoppas du fick något bra tips/Karro

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *